2017. sze 29.

Az MSZP utolsó utáni esélye

írta: Pol13
Az MSZP utolsó utáni esélye

Baloldali vagyok, mindig is az voltam. Talán ezért nem szavaztam eddig soha az MSZP-re.

De Botka László programhirdetése után elkezdtem komolyan meginogni. Oké, nem egy Corbyn vagy Sanders, de az igazságos Magyarország víziója, és az a bátorság, hogy kimondta: a gazdagoknak többet kell fizetniük, az elég meggyőző volt. Ráadásul mindez egy alapvetően hiteles és sikeres politikus szájából.

Ez hatott - és nemcsak rám, hanem szerte az országban sokakra. Ráadásul képes volt lelkesedni érte az MSZP tagsága is, márpedig anélkül nincs sikeres kampány.

De amilyen jó a tartalmi üzenete, olyan rossz a pártközi viszonyokra vonatkozó stratégiája a Botka-kampánynak. Belépésként szétverte az előválasztási tárgyalásokat, ahelyett, hogy megnyerte volna a baloldali előválasztást, és így legitim összellenzéki miniszterelnök-jelöltté vált volna.

Aztán addig erőltette a közös listát, hogy nyakig merült a fölösleges gyurcsányozásba. A sok választási szakértő körülötte igazán meggyőzhette volna arról, hogy elég a 106 egyéni körzetben megállapodni (mindenkivel), a külön lista pedig lehetőség lenne arra, hogy megszabaduljanak Gyurcsánytól, és csináljanak végre egy valódi baloldali pártot.

Érdemi ajánlat híján pedig nem tudott megegyezni a kisebb pártokkal sem.

Ráadásul, ha mindez nem lenne elég, nem tudott rendet vágni a saját pártjában sem. Miután kimondta, hogy Molnár Zsolt áruló, mégsem rúgta ki nagy ívben a pártból, ahogy kellett volna.

Pedig Molnár Zsolt valóban a politika legalja. Szkinhedként fütyülte ki Göncz Árpádot, majd fideszessé szelidült, hogy végül az MSZP-ben kössön ki. De a jó kapcsolat megmaradt: 2014-ben az MSZP kampányfőnökeként is a Fidesznek dolgozott, és ebbe már bele is bukott. De nem bukott elég nagyot, továbbra is az MSZP egyik legerősebb figurája maradt, talán nem függetlenül a titkosszolgálati kapcsolataitól. (És azért ez sokat elmond a pártról).

Ezek a hibák mára odáig vezettek, hogy az MSZP beleállni látszik a földbe, Molnár Zsolt pedig Tarjányi Péterrel és kesztyűbábjukkal, Lattmann Tamással karöltve kívülről próbálják megbuktatni Botkát.

Én drukkoltam Botkának, és drukkolok annak, hogy az MSZP-ből egyszer egy tisztességes baloldali párt váljon - de aki (demokrataként) mindezt nem akarja, és megelégedne egy kormányváltással, annak sem áll érdekében, hogy a legnagyobb baloldali párt összezuhanjon, mert abból nem elsősorban a kisebbek, hanem a Jobbik profitálna.

Az MSZP az utolsó utáni pillanatban van, de néhány bátor lépéssel még van lehetőség elkerülni a megsemmisülést, és közelebb kerülni a kormányváltáshoz is. A következőket kellene megtenniük:

  1. Kitakarítani Molnár Zsoltot és közeli szövetségeseit a pártból. Amíg árulók vannak a csapatban, addig sose fognak semmire se jutni.
  2. Elengedni a közös lista projektet. Ez nem fog megvalósulni, és nem is kár érte.
  3. Megegyezni a 106 egyéni körzetben való koordinálásról mindenkivel, aki erre kapható (DK + LMP + Együtt + Liberálisok - Momentum).
  4. Visszalépni Botka Lászlónak. Hiába minden, fent felsorolt erénye, ebbe a történetbe most belekozmált. Egy ilyen gesztus azonban hitelességet és erőt adna neki, amit az MSZP ráncba szedésére használhatna. Rájuk férne.
  5. Leigazolni Karácsony Gergelyt miniszterelnök-jelöltnek, és közös listát állítani a Párbeszéddel. Botka hátrébb lépése után más nem jöhet szóba, és egyébként is két baloldali párt van a térképen, amelyek még a programjukban is jórészt egyeznek. Karácsony vezetésével pedig egy hiteles és sikeres, újbaloldali kampányt tudnának csinálni.

botka_kg.jpg

Igazából minden Botka Lászlón múlik.

Ha elég okos, belátja az eddigi stratégia kudarcát.

Ha elég erős, megteheti, hogy lemond a miniszterelnök-jelöltségről, hogy helyette tisztességes, baloldali pártot faragjon az MSZP-ből.

Ha elég nagyvonalú, tud olyan ajánlatot tenni Karácsony Gergelynek, amit ő elfogad.

Ha elég bátor, meg is teszi mindezt.

Én drukkolok neki. Hajrá, Botka úr, hajrá, Laci!

Szólj hozzá

politika választás pártok MSZP Botka László Párbeszéd Karácsony Gergely Molnár Zsolt