2017. nov 23.

Jó reggelt, MSZP!

írta: Pol13
Jó reggelt, MSZP!

Úgy tűnik, a szocialisták elkezdtek kijózanodni: lassan felfogják, amit a DK majd két hónapja hivatalossá tett, és amit mindenki más addig is tudott: nem lesz MSZP-DK közös lista. A szocik mindeddig nem voltak képesek elengedni a közös lista gondolatát, de ez most változni látszik.

garfield-3.jpg

Nem szoktunk hivatkozni a Magyar Idők fideszes pártlapra - most kivételt teszünk, mert helytállóak az értesüléseik: az MSZP végre beárazta a DK nélküli lista forgatókönyvét.

Innentől kezdve ugrik a közös, külsős miniszterelnök-jelölt ötlete is: Balázs Péter (aki egyébként sok szempontból jó, ha nem is tökéletes választás lehetett volna) egyértelművé tette, 1-2 pártnak nem lesz a miniszterelnök-jelöltje.

Milyen lehetősége marad az MSZP-nek? Nyilván sokan törik ezen a fejüket a december 9-i "jelöltállító" kongresszus előtt, ahol várhatóan nem is döntenek személyi kérdésekben.

1) Az egyik lehetőség, hogy megoldják házon belül: Molnár Gyula pártelnök adja magát mint listavezető, de sokan Hiller István nevét rebesgetik. Ezen a blogon nem fogunk baloldali politikusokat savazni, ezért mondjuk úgy, hogy egy ilyen döntés kevesekből váltana ki hatalmas lelkesedést. Nem is véletlen, hogy ez esetben nem is miniszterelnök-jelöltnek, csak listavezetőnek hívnák a kiválasztottat.

Egy húzónév nélküli MSZP-lista támogatottsága a várható bénázás, majd a kiábrándító döntés és a konkurensek (DK, Együtt-Párbeszéd, LMP) borítékolhatóan sokkal összeszedettebb kampánya mellett szinte biztos, hogy 10% alatti eredményt hoz.

2) A következő opció, hogy a Balázs Pétertől jött elutasítás után újra kasztingolni kezdenek - ebben már van rutinjuk. De őszintén: melyik ismert, nagyra becsült és kompetens, független civil vállalná el az MSZP listavezetését/miniszterelnök-jelöltségét? Igen, talált: semelyik. Némi önégetés után innen az út visszavezet a startmezőre.

3) A harmadik lehetőség, hogy leigazolják Karácsony Gergelyt. Nyilván nehezen veszi be a hajdani váltópárt gyomra, hogy egy kispárt elnöke legyen az ő miniszterelnök-jelöltjük, de ma már más idők járnak. Az MSZP-nek nem maradt épkézláb vezetője, Karácsony viszont a legnépszerűbb politikus a teljes, de legalábbis az ellenzéki mezőnyben.

politikusok_nepszerusege_171020_on.png

Ezen kívül is van 7 jó ok, amiért Karácsony az ideális baloldali miniszterelnök-jelölt.

De lássuk, mit mond erre az érintett, van-e ennek egyáltalán realitása? Karácsony Gergely egy interjúban úgy nyilatkozott: "...én vagyok az egyedüli baloldali miniszterelnök-jelölt". Sőt: "...korábban azt mondtam, hogy nekem mindegy, ... húzom vagy tolom a szekeret. Botka László távozása után azonban nem látom, hogy a baloldalon ki az, aki rajtam kívül húzni tudná azt a bizonyos járművet."

Eddig tehát rendben van, de mi a helyzet a mögötte álló pártokkal, az Együtt-tel és a Párbeszéddel? "A Párbeszéd és az Együtt akár választási párttá is válhat, de nyitva állunk minden együttműködés előtt." "Mi minden irányban nyitottak vagyunk..."

Mit hozna ez a forgatókönyv az MSZP-nek? Megkapnák csomagban a legnépszerűbb vezetőt és két kisebb, de létező és sokak számára vonzó pártot, amelyek mögül eddig sokan éppen az erőt, a tömeget, a komolyan vehetőséget hiányolták. Az MSZP pedig még mindig az a párt, amelyik ezt leginkább hozni képes.

Milyen eredményre lehet jó egy MSZP-Együtt-Párbeszéd szövetség, Karácsony Gergely vezetésével? Jelenleg a pártválasztók között együtt 15% körül állnak, és nem kockáztatunk sokat, ha azt feltételezzük, hogy az összefogás ténye - ami egyre több szavazó elvárása - és a legnépszerűbb ellenzéki politikus könnyen 20% fölé viheti ezt a listát. Sőt.

Ma 2,8 millió párt nélküli szavazó van, akiknek jelentős része azért részt fog venni a választáson - rájuk pedig a "tömegvonzás" és a személyes karizma kombinációja komoly hatást gyakorolna, így a 25% körüli eredmény is reális egy Karácsony Gergely + MSZP-Együtt-Párbeszéd szövetség esetén.

Ez azt jelentené, hogy ez a lista lenne a legerősebb a ma még ellenzéki erők közül, lenyomva a Jobbikot is. Ha a 106 egyéni körzetben is sikerül egy épeszű együttműködést kialakítani az ellenzéki pártok között (vagy a választók bölcsessége megoldja ezt a problémát), akkor bizony az is lehet, hogy Karácsony Gergelyből tényleg kormányfő lesz, az MSZP-ből pedig a legnagyobb kormánypárt.

De egy kevésbé kedvező kimenet esetén is biztos, hogy nem azért kell küzdenie az MSZP-nek, hogy legalább a középpárti státuszát ne veszítse el.

Ehhez viszont józan belátásra lenne szükség, mert ha minden úgy megy tovább, ahogy eddig, akkor hamarosan nem úgy köszönünk az MSZP-nek, hogy Jó reggelt!, hanem úgy: Jó éjszakát!

bye-n-good-night.jpg

Szólj hozzá