pol13

A politika Lara Croftja

2017. nov 23.

Jó reggelt, MSZP!

írta: Pol13
Jó reggelt, MSZP!

Úgy tűnik, a szocialisták elkezdtek kijózanodni: lassan felfogják, amit a DK majd két hónapja hivatalossá tett, és amit mindenki más addig is tudott: nem lesz MSZP-DK közös lista . A szocik mindeddig nem voltak képesek elengedni a közös lista gondolatát, de ez most változni látszik.

garfield-3.jpg

Nem szoktunk hivatkozni a Magyar Idők fideszes pártlapra - most kivételt teszünk, mert helytállóak az értesüléseik : az MSZP végre beárazta a DK nélküli lista forgatókönyvét.

Innentől kezdve ugrik a közös, külsős miniszterelnök-jelölt ötlete is: Balázs Péter (aki egyébként sok szempontból jó, ha nem is tökéletes választás lehetett volna) egyértelművé tette, 1-2 pártnak nem lesz a miniszterelnök-jelöltje .

Milyen lehetősége marad az ...

Tovább Szólj hozzá

2017. okt 30.

Karácsony-Gyurcsány-Szél 4:1:1

írta: Pol13
Karácsony-Gyurcsány-Szél 4:1:1

Hála Baló Györgynek, végre valódi politikai vitát láthattunk Magyarországon, fajsúlyos szereplők között.

De nézzük, ki nyerte a miniszterelnök-jelöltek csatáját!

Próbálunk objektívek maradni, amennyire lehet, ezért két alapvető szempont szerint rangsoroljuk a szereplőket: tartalom és forma. Az egyes versenyszámokban a győztes 2, a második helyezett 1, a harmadik 0 pontot kap.

Tartalom

- avagy: mit ígérnek a jelöltek?

Itt viszonylag egyszerű a helyzet: Gyurcsány Ferenc, A DK elnöke láthatólag nem is törekedett rá, hogy komoly közpolitikai tartalmakat hozzon be a beszélgetésbe. "Nyugodt, kiszámítható" életet ígért - ami egyrészt nem sok, másrészt Gyurcsány Ferenc impulzív habitusát ismerve nem is igazán hiteles ígéret.

...
Tovább Szólj hozzá

Gyurcsány Ferenc Szél Bernadett Karácsony Gergely

2017. okt 04.

Így lehet megbuktatni Orbánt: a 3 pólusú kormányváltás

írta: Pol13
Így lehet megbuktatni Orbánt: a 3 pólusú kormányváltás

Baloldaliak, centristák és gyurcsányisták: ez az a felállás, amiben a demokratikus pártok legyőzhetik a Fideszt - persze csak akkor, ha sikerül kölcsönösen támogatott jelölteket állítani a 106 egyéni választókerületben.

Megírtuk már, mit kellene tennie az MSZP-nek , hogy miért kell beállnia a baloldalnak Karácsony Gergely mögé , most lássuk, milyen konstellációban lenne képes megverni a demokratikus ellenzék a Fideszt!

0. feltétel: egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt kell hogy szemben álljon a Fidesz jelöltjével minden (nyerhető) egyéni körzetben.

Ezt le se kéne írni, akkora trivialitás, evidencia, magától értetődő, faék egyszerűségű következménye a választási rendszernek - és mégis, néhány ellenzéki párt úgy ...

Tovább Szólj hozzá

választás pártok MSZP LMP Gyurcsány Ferenc DK Momentum MoMa Szél Bernadett Párbeszéd Karácsony Gergely Együtt Liberálisok Kétfarkú Kutya Párt

2017. okt 02.

7 ok, amiért Karácsony Gergely kell legyen a baloldal miniszterelnökjelöltje

írta: Pol13
7 ok, amiért Karácsony Gergely kell legyen a baloldal miniszterelnökjelöltje

A pénteki bejegyzésem ben javasoltak fele már megvalósult: Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről. (Talán az is az utolsó cseppek közé tartozott, hogy itt a blogon 7 ezren, a Facebookon 32 ezren olvasták a posztot, amit átvett az Index és a Mandiner is.)

Most itt az idő , hogy megvalósuljon a javaslat második fele is, és a baloldal, benne az MSZP, beálljon Karácsony Gergely mögé !

Itt van 7 jó érv , amiért ezt kell tenniük:

1. Botka László a belső ellentétek, belső harcok áldozata lett. Ezzel szemben Karácsony Gergely Zuglóban is bizonyította, hogy integratív politikus , aki képes arra, hogy szót értsen a legkülönbözőbb szereplőkkel. Most egyértelműen egy olyan személyre van szükség, aki nem megoszt, hanem ...

Tovább Szólj hozzá

politika választás MSZP Botka László Párbeszéd Karácsony Gergely Együtt

2017. sze 29.

Az MSZP utolsó utáni esélye

írta: Pol13
Az MSZP utolsó utáni esélye

Baloldali vagyok, mindig is az voltam. Talán ezért nem szavaztam eddig soha az MSZP-re.

De Botka László programhirdetése után elkezdtem komolyan meginogni. Oké, nem egy Corbyn vagy Sanders, de az igazságos Magyarország víziója , és az a bátorság , hogy kimondta: a gazdagoknak többet kell fizetniük, az elég meggyőző volt. Ráadásul mindez egy alapvetően hiteles és sikeres politikus szájából.

Ez hatott - és nemcsak rám, hanem szerte az országban sokakra. Ráadásul képes volt lelkesedni érte az MSZP tagsága is, márpedig anélkül nincs sikeres kampány.

De amilyen jó a tartalmi üzenete, olyan rossz a pártközi viszonyokra vonatkozó stratégiája a Botka-kampánynak . Belépésként szétverte az előválasztási tárgyalásokat , ahelyett, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

politika választás pártok MSZP Botka László Párbeszéd Karácsony Gergely Molnár Zsolt

2014. aug 18.

Tóthék - abszurd a 13-ban

írta: Pol13
Tóthék - abszurd a 13-ban

Úgy tűnik, a kerületünkben is lezárult az önkormányzati választás nulladik fordulója: a pártok alkudozása.
Az eredmény egészen sajátos lett, hiszen az Együtt, a PM, a DK és a MoMa megegyezett egymással, az MSZP azonban kimaradt a közös listából. A négypárti szövetség ugyanakkor Tóth József MSZP-s polgármestert támogatja , miközben egyéni jelöltjeik egymás ellen (is) futnak.

...

Tovább Szólj hozzá

MSZP XIII. kerület Tóth József

2014. júl 31.

Erőviszonyok a XIII. kerületben

írta: Pol13
Erőviszonyok a XIII. kerületben

Az EP-választás helyi eredménye

Kezdjük mindjárt az elején egy hiánypótlással: bár több, mint két hónap telt el az Európai Parlamenti választás óta, még mindig nem láttam olyan elemzést, amely külön a mi kerületi eredményeinkkel foglalkozott volna. Pedig a közelgő önkormányzati választások előtt érdemes áttekinteni a kerület (párt)politikai erőviszonyait, és ehhez nincs jobb támpont az EP-eredményeknél.

...

Tovább Szólj hozzá

politika pártok Jobbik MSZP LMP Fidesz DK XIII. kerület Angyalföld Együtt Újlipótváros PM Együtt-PM

2014. júl 30.

Hello, itt a pol13!

írta: Pol13
Hello, itt a pol13!

Mi ez?

Egy új politikai fórum a XIII. kerületben, ami kiegészíti a még csak féloldalasnak sem nevezhető helyi nyilvánosságot, és közben lehetőséget teremt arra is, hogy mi, kerületiek elmondjuk a véleményünket az ország dolgairól.

Kik vagyunk mi?

Olyan újlipótvárosiak és angyalföldiek, akik keményen opponálják az Orbán-rendszert, de nem elnézőek a régi baloldal hibáival és bűneivel szemben sem. Szociáldemokrata, zöld, liberális, radikális baloldali, progresszív gondolatok egyaránt megjelenhetnek a blogon - a pol13 nem véleményközösség, hanem olyan felület, ahol a Te írásodat is közöljük, ha alapvetően vállalhatónak tartjuk. Küldj cikket a pol13.blog@gmail.com-ra!

Miért most indulunk el?

Mert nagy bajban van az ...

Tovább Szólj hozzá