2014. júl 31.

Erőviszonyok a XIII. kerületben

írta: Pol13
Erőviszonyok a XIII. kerületben

Az EP-választás helyi eredménye

Kezdjük mindjárt az elején egy hiánypótlással: bár több, mint két hónap telt el az Európai Parlamenti választás óta, még mindig nem láttam olyan elemzést, amely külön a mi kerületi eredményeinkkel foglalkozott volna. Pedig a közelgő önkormányzati választások előtt érdemes áttekinteni a kerület (párt)politikai erőviszonyait, és ehhez nincs jobb támpont az EP-eredményeknél.

A számok mindenki számára elérhetők a Választási Iroda honlapján

Sorsolt sorszámA listát állító párt(ok) neveKapott érvényes szavazat%
 1  MSZP  6 527  18.79 %
 2  SMS  108  0.31 %
 3  FIDESZ-KDNP  11 218  32.3 %
 4  A HAZA NEM ELADÓ  109  0.31 %
 5  JOBBIK  2 844  8.19 %
 6  LMP  3 013  8.68 %
 7  EGYÜTT-PM  5 586  16.09 %
 11  DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ  5 323  15.33 %

 

A legfontosabb adatok ebből a következők: a Fidesz 32%-a sokkal alacsonyabb, mint az országos átlag, és meg sem közelíti a baloldali pártok összesített bő 50%-át.

Az igazán izgalmas téma persze a baloldali pártok versenye, hiszen ez volt az első alkalom, hogy a három párt(szövetség) külön mérettette meg magát. Az eredmény e tekintetben hozta a legnagyobb meglepetést Budapesten is, hiszen a DK és az Együtt-PM egymással holtversenyben, és egyértelműen az MSZP előtt végzett.

A kerületben mindhárom szervezet az egyébként is kiugró budapesti eredmény fölött szerepelt, azzal a különbséggel, hogy itt az MSZP érte le a legnagyobb támogatottságot. De ami igazán meglepő, hogy hiába kampányolt 20 éve regnáló, ismert és népszerű polgármesterével, a szocialista párt alig tudta csak megelőzni az Együtt-PM-et és a DK-t.

Az MSZP + Tóth József 18,8, az Együtt-PM szövetség 16,1, a DK 15,3%-ot ért el.

Ráadásul a baloldal háziversenyében - a szavazóköri eredmények összesítése alapján - nem minden önkormányzati választókerületet vitt el a szocialista párt; a 14-ből 3 helyen az Együtt-PM megelőzte az MSZP-t. Az első három választókerületben, azaz a klasszikus Újlipótvárosban az Együtt-PM egyértelműen a legerősebb baloldali erő; van, ahol 10%-pontot vert rá a szocialistákra.

A baloldal fellegvára tehát már nem az MSZP fellegvára. Tóth József ide vagy oda, az önkormányzati választókerületekben az MSZP önmagában 13 és 25% közötti eredményre volt csak jó májusban, tehát ha a polgármester őt támogató közgyűlést akar, akkor az önkormányzati választás előtt meg kell egyeznie a többi baloldali párttal. Tegyük hozzá, ez a helyi politikai kultúrának is jót tenne, hiszen a 20 éves egyeduralom kényelme kiölte az egyeztetési hajlamot a helyi MSZP-ből (erre jó példa az óvodabővítés körüli mizéria, de erről majd máskor).

A mérhetetlen kispártokkal ne foglalkozzunk, és nem érdemel sok szót a Jobbik sem: szerencsére kerületünkben az országos és budapesti eredményétől is messze elmaradt, ráadásul önkormányzati képviselője, Csender Tamás kilépett a pártból.

A szakadás utáni "maradék LMP" 8,7%-a komoly visszaesés a 4 évvel ezelőtt a kerületben elért közel 15%-hoz képest, ami nem is csoda. A kormányváltásra kísérletet sem tevő, a baloldaltól (és nem csak a baloldali pártoktól) elhatárolódó Schiffer-párt a kerületben gyakorlatilag kiürült, miután a helyiek a PM-ben (Párbeszéd Magyarországért) folytatták. PM-alapító, elnökségi tag lett a 2010-es képviselőjelölt Tordai Bence, a PM színeiben dolgozik már az önkormányzati képviselő Szabados Péter, PM-es lett az itt élő, korábbi parlamenti képviselő Dorosz Dávid, és amennyire tudni lehet, velük tartott a helyi csoport nagy része is. Olyannyira, hogy a 2010-es országgyűlési választáson az LMP csak egy ejtőernyőst, a szórólapja szerint is VII. kerületi Moldován Lászlót tudta elindítani.

A kerület jelenlegi politikai erőviszonyai tehát elég izgalmasak. A Fidesz a legerősebb párt, de önállóan csak akkor van esélye győzelmekre a többségi elvű önkormányzati választáson, ha a baloldal pártjai külön-külön indulnak. A budapesti szintű tárgyalások folynak, és nyilván ezek eredményétől is függ a kerületi viszonyok alakulása. Az azonban látszik, hogy a három baloldali párt és szövetség alkotta tömb magabiztosan verné a Fideszt, sőt, tulajdonképpen bármely kettő összefogásából születhet a Fideszt legyőzni képes szövetség - ez pedig érdekes játékelméleti helyzetet teremt.

Akárhogy is, a lényeg az lenne, hogy a Fidesz társadalmilag érzéketlen, korrupt és antidemokratikus rendszere ne tudjon helyi szinten is gyökeret verni, de ehhez önmérséklet és együttműködési készség kell a baloldalon - elsősorban az MSZP-nél. Hogy Tóbiás Józsefet, a szocialisták új elnökét idézzük:

"Az MSZP-nek azt kell megértenie, hogy nem egy nagy párt..."

Szólj hozzá

politika pártok Jobbik MSZP LMP Fidesz DK XIII. kerület Angyalföld Együtt Újlipótváros PM Együtt-PM